DAVID MASSEY – ISLAND CREEK (EP)

Wij volgen als sinds meerdere jaren het boeiende verloop van de muzikale carrière van de Amerikaanse singer-songwriter David Massey uit Washington D.C. Tot nu toe leverde dat vier full-cd’s op met “Blissful State Of Blue” uit 2004, “So Many Roads” uit 2009, “Until The Day Is Done” uit 2015 en “Late Winter Light” uit 2018. Begin 2019 schreef ik nog een lovende recensie over dat vierde album. Daar stonden negen zelfgeschreven liedjes op, maar op zijn nieuwste plaat “Island Creek” beperkt hij zijn muzikale aanbod tot zes nieuwe songs, waardoor we deze schijf als een EP-tje kunnen omschrijven.

Twee jaar geleden vergeleken we zijn werk met dat van singer-songwriters zoals Steve Forbert en John Prine. Daar willen we nu graag Joe Ely en Elliott Murphy aan toevoegen, vooral ingegeven door het nummer “Demon Wind” dat op “Island Creek” staat. De stijlen die David Massey op deze nummers hanteert zijn alweer een mix van folk, country, blues en Americana.

Voor het uptempoliedje “Long Long Time” (zie eerste audiovideo) krijgt hij vocale steun van Jay Byrd, die ook voor het elektrische gitaarwerk zorgt op alle tracks. Bassist op elke song is zijn trouwe vriend Jim Robeson die ook de credits krijgt als albumproducer in ‘The Bar’-opnamestudio. Zelf begeleidt David Massey zich tijdens het zingen op akoestische gitaar zoals het hoort voor een professionele singer-songwriter. Dat akoestische gitaarspel krijgen we vooral te horen in de titelsong “Island Creek” en in het nummer “Don’t Know Where I’d Be” waarin ook de mandoline van Zan McLeod, de pedal steelgitaar van Casey O’Neal en de cello van Kristen Jones voor de muzikale inkleuring zorgen.

In de song “Curtain Drawn” wordt dat akoestische gitaarspel niet door David Massey gespeeld maar wel door Jay Byrd. Ook hier menen we weer flarden van de sound van Joe Ely terug te horen. Bij een EP-tje kom je al vrij snel aan het einde van de cd toe en hier is die eer weggelegd voor de zesde afsluitende song “Fight Finished”, een lekker swingende countryrocker die we u met plezie op de tweede audiovideo ter beluistering aanbieden.

(valsam)
“American singer-songwriter David Massey never disappointed us in the past with his four released albums. Also now each and every one of the six tracks on his latest EP ‘Island Creek’ are of the highest quality with excellent musicality and a great vocal performance by this artist from Washington D.C.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Poetic Debris Records

Info: Hemifran

video